Webinar

Güncel Webinar

Günümüzde malzeme bilimi otomotivden katalize, uçak teknolojisinden tekstile kadar akla gelebilecek her türlü sanayi alanında son derece önemli bir yere sahiptir. Ancak, eldeki amaç için uygun bir malzeme tasarlamak AR-GE kaynaklarından önemli kullanım gerektirir. Deneme-yanılma yöntemlerine destek olarak son yüzyılın özellikle ikinci yarısından beri geliştirilen hesaplamalı malzeme bilimi metodları artık hem akademik hem de sanayi çevrede kabul gösmüştür. Bu eğitimde bu metodlardan biri olan klasik moleküler dinamik (MD) tanıtılacak ve çeşitli örnekler yapılacaktır. Kullanılacak program olan LAMMPS, www.lammps.org adresinden ücretsiz olarak temin edilebilir.

Webinar Arşivi

Büyüyen ver değişen veri yönetim ihtiyaçları ile ortaya çıkan NoSQL veritabanları, farklı alan ve uygulamalarda sıkça kullanılmakta. Bu seminerimizde NSQL veritabanı nedir, hangi ihtiyaçlardan ortaya çıkmıştır, temel özellikleri nelerdir sorularına temel cevaplar vermek üzere sizlerle bir araya geleceğiz. Temel teorik bilgilerin yanı sıra Doküman ve Çizge veritabanları için örnek olarak MongoDB ve Neo4J uygulamaları sunacağız.

MapReduce tekniği, büyük verinin dağıtık mimaride kolay bir şekilde işlenmesini ve analiz edilmesini sağlayan temel yaklaşımların başında gelmektedir. İlk olarak 2004 yılında Google tarafından duyurulan bu büyük veri tekniğinin kökeni fonksiyonel programlamadaki "map" ve "reduce" işlevlerine dayanır. Günümüzde en yaygın olarak bilinen kullanımı Apache Hadoop projesinde yer almakla birlikte; başka birçok büyük veri ortamı ve aracı tarafından da uygulanmaktadır.

Bu eğitimde GPU üzerinde CUDA ile program yazmanın önemli kavramlarından bahsedilecektir. İlk olarak OpenMP kullanılarak yazılan uygulamaların CPU mimarisi üzerinde nasıl paralel çalıştırıldığından bahsedilecek olup sonrasında GPU mimarisine ve CUDA ile yazılan uygulamaların GPU üzerinde nasıl paralel çalıştırıldığına değinilecektir. CPU ve GPU’da çalışan iş parçacıklarının (thread) çalışma farklılıkları gösterildikten sonra GPU’da önemli bir kavram olan “warp” kavramına değinilecektir ve “warp” kavramının uygulamanın performansına etkisini gösteren kısa örnek uygulamalar gösterilecektir.